Rendement januari 2022

Het jaar 2022 begint met een relatief sterke correctie. Deze kwam voor velen niet geheel als verrassing, aangezien de volatiliteit in grote delen van vorig jaar uitbleef. De Nasdaq is in januari met bijna 10% gedaald en veel andere indices ondergingen hetzelfde lot. Met oplopende inflatie in combinatie met stijgende rente springen veel beleggers over van growth-aandelen naar de value-aandelen, in de hoop op verdere rendementsgroei. Tevens heeft een verschuiving plaatsgevonden van sectoren die floreerden gedurende de pandemie naar bedrijven die weer heropenen. Kortom: de eerste maand van het jaar heeft een streep getrokken door de trend van 2021. Hoe sloten de portefeuilles van Mercurius de maand januari af?

\"\"

De Europese Commissie heeft gas en kernenergie gekwalificeerd als duurzaam, wat tot commotie leidde onder klimaatactivisten. De classificatie van Brussel is opgesteld met als oogmerk om investeringen uit de private sector aan te trekken en hiermee \’green washing\’ tegen te gaan. Op dit voorstel is direct veel kritiek. De commissie is ervan beschuldigd de groene stempel te verwateren. Onder de kritische landen vallen Denemarken, Oostenrijk, Zweden en Nederland – aangevoerd door minister van klimaat, Rob Jetten.

Het besluit maakt Europa afhankelijker van de gastoestroom en hierdoor van Rusland. Het besluit is imperfect. Maar er is geen tijd te verliezen om de ambitieuze klimaatdoelstellingen te behalen, meent Eurocommissaris McGuinness.

\"\"

Nu Europese landen als Denemarken, Spanje en Engeland de coronamaatregelen hebben laten varen, lijkt het eind van de pandemie in zicht. Voor velen reden voor feest. Met de sterke arbeidsmarkt en hoge inflatie lijkt de economie weer op volle toeren te draaien. Reden voor Jerome Powell om aan te kondigen dat de economie het opkoopprogramma niet meer noodzakelijk acht en er een renteverhoging aankomt. Powell verklaart de inflatie aan de hand van de pandemie en blijft van mening dat deze in de loop van de jaren zal afnemen.

Ondanks de aankondiging van de Fed blijft de ECB voet bij stuk houden. Christine Lagarde, directeur van de ECB, sloot een renteverhoging in 2022 niet uit, maar acht de kans klein. In maart vindt er een nieuwe cruciale bijeenkomst plaats. Indien de prognose voorspelt dat de inflatie aan zal houden, wordt er toch een wijziging van het beleid verwacht. De Bank of England verhoogde eind januari de rente al met 25 basispunten.

\"\"

Wereldleiders bereiden zich voor op de escalatie in het conflict tussen Oekraïne en Rusland. De Franse president Emmanuel Macron heeft meerdere malen contact gehad met Vladimir Poetin en concludeert er niet uit te komen. De Amerikaanse president Joe Biden roept alle Amerikanen in Oekraïne op om het land zo snel mogelijk te verlaten. Ook de Britse premier Boris Johnson vreest een \’humanitaire ramp\’ in Oost-Europa waarbij velen op de vlucht zullen slaan.

De recente geopolitieke spanningen hebben ervoor gezorgd dat Rusland en China een hechtere band ontwikkelden. Als teken van goed vertrouwen sluiten de landen een gascontract af. Er wordt gespeculeerd dat deze grootmachten toenadering zoeken tot elkaar, om tegenwicht te bieden aan het Westen.

\"\"

Kort na zijn vorming komt het kabinet voor een financiële tegenvaller te staan. Door een arrest van de Hoge Raad met betrekking tot de vermogensbelasting, is de fiscus niet meer in staat aanslagen te versturen naar vermogenden, tot de regering het eens is over de aanpassing van de belasting. Het betreft de wetmatigheid van de aanslagen over 2017 en 2018. De Kamer komt voor een beslissing te staan over een groep van zeventigduizend burgers die formeel bezwaar hebben gemaakt. Er is tevens een grote groep – ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders – die hier ook voor in aanmerking komen. Deze fouten worden eerst rechtgezet voordat er belasting wordt geheven over de 2 à 3 miljoen Nederlanders die in box 3 beleggen.

\"\"

Omwille van de klimaatdoelstellingen en het belang van Groningen heeft de politiek in 2018 besloten alle nieuwbouwwoningen te verbieden aardgas te gebruiken. Dit zal, te zijner tijd, ook gelden voor bestaande kantoren en woningen. Niet geheel onverwacht heeft dit gezorgd voor een grote toename in vraag naar stroom. Het addertje onder het gras bevindt zich in het verouderde elektriciteitsnet van Nederland. Nu is het stroomnet vol en zijn er lange wachtlijsten om voor vernieuwing in aanmerking te komen. Noodgedwongen grijpen ondernemers naar alternatieve oplossingen zoals dieselgeneratoren. Een nieuwe hobbel op de weg voor kabinet Rutte-IV.

\"\"

Rendement:

\"\"

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (na aftrek van alle directe en indirecte kosten dus. En tevens gebaseerd op een beheerfee van 1% ex btw.

*De waarde van uw belegging kan dus fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden ook geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven