Draaipunt?

De zwaluw waar ik in de vorige nieuwsbrief over schreef heeft gezelschap gekregen. Eindelijk, na 6 maanden van teleurstellende rendementen, krijgt het positieve sentiment weer de overhand. Defensieve portefeuilles stegen in juli met 5,3% en offensieve portefeuilles mochten 11,4% in de maand bijschrijven. Een welkome beloning voor beleggers die gefocust bleven en hun rug recht hielden. Belangrijkste drijfveer voor de koersstijgingen waren beter dan verwachte bedrijfsresultaten in combinatie met licht dalende inflatie. Heeft de zwaluw die we begin juli zagen gezelschap gekregen en is er een draaipunt waarneembaar?

Zomer van draaipunten

Na de eerste helft van 2022 waren veel mensen wel toe aan een draaipunt. De oorlog in Oekraïne, de oplopende inflatie, de noodgedwongen terugkeer naar vervuilende brandstoffen zoals kolen om de economie van energie te blijven voorzien. Allemaal dossiers waarin we wel een draaipunt konden gebruiken. En niet in de laatste plaats de wegzakkende koersen van kwaliteitsaandelen. En gelukkig lijkt dat draaipunt er te zijn. De Oekraïners lijken de overhand te krijgen op het slagveld. De haven van Odessa exporteert weer graan, de energieprijzen (en daarmee inflatie) zijn aan het dalen. In de VS hebben de Democraten (en de volgende generatie) een belangrijke overwinning doordat de Inflation Reduction Act tegen alle verwachting in toch tot wet is verheven. Deze draai in het Congres en de Senaat van de VS is ook een draaipunt in de populariteit van president Biden. Na maanden van wegvallende steun onder de kiezers lijkt Joe toch belangrijke punten te scoren. Misschien wel de belangrijkste? Een benzineprijs onder de $4,- per gallon. Een forse daling na de astronomische $5,- die de Amerikanen begin juni nog kwijt waren aan de pomp. Sleepy Joe is wakker en misschien wel de Comeback Kid.

Joe, the Comeback Kid

Biden heeft zo zijn eigen eerste zwaluwen. En die heeft hij ook hard nodig met nog slechts 3 maanden tot de cruciale tussentijdse verkiezingen. Als zijn Democraten die verliezen is hij vleugellam voor de rest van zijn termijn. En dat zou zijn kansen op een herverkiezing significant verkleinen. En in de afgelopen weken verzamelen de zwaluwen zich rondom Biden. De tour door het Midden-Oosten lijkt succesvol, want de olieprijs daalt verder en dat is een cruciale bijdrage in het bestrijden van inflatie.

Maar ook in het bestrijden van terrorisme had de regering Biden een belangrijke zwaluw. Met een zuiver schot via een drone werd het brein achter de aanslagen van 9/11 in Kabul gedood. Geen bijkomende slachtoffers, alleen al-Zawahiri werd gedood. Vlak daarna hield de wereld haar adem in nadat bekend werd dat Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Congres, toch Taiwan zou bezoeken. Een beladen bezoek waar China de Amerikanen voor gewaarschuwd had. Pelosi liet zich niet intimideren en bezocht gewoon Taipei. Keiharde steun van de VS voor Taiwan, precies zoals de topman van ASML Peter Wennink op 8 maart 2022 tijdens een uitzending van BNR al aan me had voorspeld. En nu dus een actie van Pelosi die niet alleen Wennink bevestigde maar ook Biden versterkte.

En dan zwijgen we, net als het Witte Huis, maar over de ontwikkelingen rondom Trump. In de politiek zijn 3 maanden nog lang, en heeft Biden veel in te halen. Maar voor de beurs zou stabiliteit in de politiek goed zijn.

Een draaipunt in stabiliteit

En net terwijl er stabiliteit lijkt te ontstaan op het wereldtoneel, economieën niet tot de gevreesde stilstand komen en bedrijfsresultaten boven verwachting goed zijn komen er nieuwe bedreigingen aan de oppervlakte.

\"Een

Klimaatverandering is pijnlijk zichtbaar om ons heen. Rivieren vallen droog en dreigen daarmee onder meer de economie te destabiliseren. Vervoer per binnenvaartschip bijvoorbeeld is op delen van Europese rivieren niet meer mogelijk. Een ernstige tegenslag voor onder meer de goederenstromen op ons continent. De droogte heeft op talloze plekken in de economie haar effect en het bedrijfsleven moet anticiperen op deze nieuwe gevolgen van extremere weersomstandigheden. Alleen die bedrijven die hier goed op anticiperen en participeren in de strijd tegen klimaatverandering hebben het vertrouwen van de consument en dus stabiliteit in hun toekomst. En daarmee een plek in onze portefeuilles.

Naast de bedreiging van klimaatverandering zien we ook de politieke situatie in de VS als een mogelijke bedreiging. En dan niet zozeer de comeback van Biden, maar Trump vs FBI. Het onderzoek van de 6 januari-commissie en de FBI toont aan dat Trump de wet heeft overtreden en de Amerikaanse maatschappij in gevaar heeft gebracht. Een veroordeling van Trump kan grote gevolgen hebben in een land waarin wapens makkelijker te verkrijgen zijn dan medicijnen. In de mogelijke scenario\’s moet een intern gewapend conflict niet uitgesloten worden. Kleine kans, maar toch. Als het gebeurt dan heeft het enorme gevolgen voor de stabiliteit van de Amerikaanse democratie, economie en het wereldtoneel waarop de VS nu de stabiliserende kracht is.

Draaipunt in rendement

Maar voorlopig zorgt de VS nog voor stabiliteit. En kunnen beleggers zich focussen op bedrijfscijfers en economische data. De renteverhogingen van de afgelopen periode lijken hun werk te doen. Vooralsnog zonder heftige bijwerkingen. De economie in de VS is nog steeds sterk. Banengroei overtreft nog steeds alle verwachtingen en bedrijfsresultaten zijn over het algemeen veel sterker dan verwacht. De huizenmarkt koelt af (in de VS is sprake van meer dan een afkoeling) zonder tot stilstand te komen. En daarmee lijkt een doemscenario verder van ons af te zijn. En dus komt er rust in de markt. Rust die ruimte voor herstel schept.

We kunnen nu weer focussen op de bedrijfsresultaten en met een afnemende inflatie lijken aandelen opeens goedkoop te zijn. Dit geeft een draaipunt in rendementsvooruitzichten en we verwachten dan ook dat het herstel in juli slechts het begin van een correctie was op de absurd lage waarderingen als gevolg van te grote angst.

Draaipunten in portefeuille

En na 6 maanden van zware tijden op de financiële markten ben ik niet alleen blij nu (een duidelijk begin van) herstel te laten zien. Ik ben ook blij om te zien dat onze 3 D\’s goed werken. De D van diversiteit werkt omdat de spreiding haar werk deed. In juli was het moeilijk om achterblijvers te vinden, maar opkomende landen en Japan stegen minder hard dan Europa en de VS. Juist opkomende landen en Japan hadden over de eerste 6 maanden de lichtste daling laten zien.

De D van diepgang werkte goed omdat we eerder al vastgesteld hadden dat bedrijven met een sterke balans en veel innovatie de beste kansen op een rooskleurige toekomst hebben. En dat kwam in juli ook uit. Technologie bleek het best in staat om beleggers positief te verrassen met hun stabiliteit. Bovendien zijn de thema\’s die we benadrukken in onze portefeuilles de thema\’s die ook in de toekomst van groot (economisch) belang zullen zijn. Verduurzaming was, is en blijft een belangrijk thema. Net als innovatie en de ontwikkeling van continenten als Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

En dan de belangrijkste D, die van discipline. Dat is de basis van elk lange termijn-succesverhaal. Blijven vasthouden aan je ankerpunten. In de eerste helft van 2022 hebben we aandelen bijgekocht en obligaties verkocht om dat te bekostigen. Toen een beslissing die op korte termijn negatief uitpakte. Maar in een situatie van herstel die vaak onaangekondigd komt, pakt dat veel beter uit. Dit verklaart een deel van het sterke herstel in juli, omdat we begin mei tijdens onze kwartaal-herweging aandelen hadden bijgekocht.

Begin augustus hebben we weer herwogen en opnieuw aandelen bijgekocht. Deze discipline blijven we herhalen, aandelen bijkopen als ze relatief laag gewaardeerd zijn en verkopen op een relatieve overwaardering. Emotieloos en zonder euforisch te worden.

We zijn ervan overtuigd dat het vasthouden aan de 3 D\’s een superrendement geeft tegen een lager risico. De test van de afgelopen maanden was natuurlijk geen pretje, niet voor ons als beheerders en beleggers en zeker ook niet voor onze relaties. Maar samen met onze relaties hebben we de test doorstaan. Het draaipunt van deze test lijkt er te zijn en nieuwe testen liggen er ongetwijfeld in het verschiet. Maar ook die bieden kansen die dan moeilijk zichtbaar zijn.

Scroll naar boven