Uitverkoop: Amerikaanse groei

Tot op heden is het beursjaar moeizaam verlopen. Voornamelijk groeiaandelen hebben een tik van de molen te verduren gekregen. Middels het Alger Small Cap Focus bezit onze portefeuille, sinds 2018, een positie in opkomende Amerikaanse groei. Gezien het huidige sentiment op de markten en internationale spanningen zijn er veel onzekerheden. Desalniettemin brengen de kleinere bedrijven uitzonderlijke meerwaarde door middel van diversificatie. Wat zijn de lessen geweest? En wat heeft de rest van het jaar voor ons in petto?

\"\"

Alger Small Cap Focus

Fred Alger startte in 1964 met een onderzoekintensieve strategie die we vandaag de dag kenmerken als groeibeleggen. De opvolger van Fred Alger werd zijn zoon, David Alger. Het fondshuis van de familie is uitgegroeid tot een beheerd vermogen van $33 miljard. Bij de Small Cap Focus-portefeuille staat één van de weinige vrouwelijke fondsmanagers aan het roer, Amy Zhang, een absolute topper. Zij classificeert de asset-klasse niet aan de hand van marktkapitalisatie, maar naar omzet. Hierbij is zij opzoek naar bedrijven die in staat zijn de komende vijf jaar de omzet te verdubbelen. De kenmerken hiervoor zijn te vinden in de cashflow, omzetgroei en investeringen in R&D. Bedrijven met relatief weinig schulden, die (nog) geen huishoudnamen zijn. Het gebrek aan schulden maakt de bedrijven tevens minder afhankelijk van renteverhogingen, die de Federal Reserve momenteel gestaag opschroeft. De beleggingshorizon is drie tot vijf jaar.

\"\"

Hoe ziet de strategie van het fonds eruit?

Zhang benoemt het gebrek aan concurrentie als één van de belangrijkste voordelen die kleine groeibedrijven hebben boven grote bedrijven. Dit is doorgaans het gevolg van unieke onderliggende technologieën, waardoor de waardepropositie van het bedrijf uniek of superieur is aan de concurrentie. De portefeuille is sterk gefocust met 48 onderliggende posities en een relatief zware allocatie richting healthcare en tech. Door af te wijken van de benchmark en een eigen koers te varen, neemt Zhang een hoger risico. Een gewogen risico, waarin veel vertrouwen is gekweekt door het indrukwekkende track record van Zhang.

In het huidige beursklimaat waarin inflatie, renteverhoging, energiecrisis en koopkracht tot de zorgen van de dag behoren zijn Small Caps gunstig gepositioneerd om veerkracht te tonen. Zo beschikken de bedrijven over de kracht om de inflatiegedreven prijsstijging door te voeren in haar producten en diensten. Daarnaast hebben de bedrijven relatief weinig personeelskosten, wat hen flexibel en beweeglijk maakt. De healthcare-sector in portefeuille is recessiebestendig, want ongeacht de economie zullen mensen hier gebruik van maken. Andere sectoren – zoals \’consumer goods\’, hebben het daarentegen zwaarder. Een voorbeeld in Capri Holding – de wereldwijde aanbieder van luxe mode, met merken als Versace en Michael Kors onderliggend. De posities in deze sector zijn flink afgebouwd in 2022.

Volatiliteit de prijs voor resultaat

Amy Zhang verwacht dat we momenteel de bodem van de put hebben bereikt, of dat deze in elk geval in zicht is. Dat zou nu een geschikt instapmoment maken. In het moeizame beursklimaat is het van belang om het oog te blijven houden op de lange termijn en te blijven vertrouwen op de onderliggende topper uit de portefeuille. Zo bedroeg het aandeel in het fonds $15,72 op het moment dat Mercurius het opnam in portefeuille. Vervolgens groeide het tot $36,60 en staat het momenteel weer op $17,76. Omgaan met volatiliteit vergt discipline – één van de kenmerken van succesvol beleggen.

Conclusie

Het fonds bevindt zich binnen Mercurius in de neutrale, gematigd offensieve en offensieve portefeuille. Het huidige rendement over 2022 is -31,9%, dit maakt het een uitstekend fonds met kwaliteitsmanagement en sterk groeipotentieel in de uitverkoop. Wij hebben alle vertrouwen in een sterk herstel, maar wanneer is de vraag…

*Dit stuk vormt geen aankoopaanbeveling.

Scroll naar boven